2 łodzi motorowych do wynajęcia w Baska Voda

Nie przegap w Baskiej Vodzie


Makarska i jej atrakcje

Makarska to małe miasteczko położone w środkowej Dalmacji, pomiędzy Splitem (80 km) a Dubrownikiem (130 km). Jest to kurort charakterystyczny dla nadmorskich miast Dalmacji z pięknym nadmorskim deptakiem. Makarska ma wiele zalet: klimat jest prawie idealny, umiarkowany zimą (rzadko poniżej 10°C lub 15°C) i wiosną (20°C), a w okresie wakacyjnym (lipiec-sierpień) powyżej 30°C. Położenie Makarskiej u podnóża masywu Biokova jest prawdziwym atutem dla tych, którzy chcą połączyć urlop nad morzem z górami. Masyw Biokova jest skalisty i może wydawać się suchy i mało urodzajny, ale oferuje ciekawe atrakcje turystyczne, zwłaszcza w Parku Krajobrazowym Biokovo, skąd rozpościera się przepiękny widok na cały region. Zachęcamy do czarteru łodzi motorowej w Baška Voda, ponieważ jest to idealne miejsce, skąd można rozpocząć odkrywanie środkowej Dalmacji. Split, riwiera Markarska, wyspa Brač, Hvar oraz pobliska Czarnogóra, to tylko kilka miejsc, które warto umieścić w planie na wakacje.

Dalmacja Środkowa

Czarterując łódź motorową w Baška Voda, warto wybrać się na pobliską wyspę Brač. Wyspa jest znana szczególnie dzięki plaży Zlatni Rat w miejscowości Bol. Jest to najsłynniejsza plaża Chorwacji i jedna z najpiękniejszych w Europie. Plaża robi duże wrażenie, kiedy patrzymy na nią z lotu ptaka. Nazwa Zlatni Rat, oznacza Złoty Róg. Plaża rzeczywiście ma kształt rogu i zmienia kierunek w zależności od prądów. Ta plaża jest idealna do uprawiania sportów wodnych, szczególnie tych, które wymagają wiatru, takich jak windsurfing lub kit surfing. Znajduje się tutaj wiele wypożyczalni sprzętu. Na północnym wybrzeżu wyspy Brač znajdują się bardzo ładne, typowe wioski, położone nad morzem z kamiennymi domami. Warto odwiedzić jedną z następujących wiosek: Postira, Splitska, Sutivan i Pučišća. Z tej ostatniej wsi, pochodzi słynny kamień, który został wykorzystany między innymi do budowy Białego Domu w Waszyngtonie, parlamentu w Budapeszcie i w Wiedniu. Pływając po Dalmatyńskich wyspach, dobrze jest zatrzymać się na wyspie Hvar. Stolica wyspy, o tej samej nazwie - Hvar, jest porównywana do Saint Tropez. Mówi się tak, ze względu na luksusowe jachty, jakie zatrzymują się w tutejszej marinie. Co warto zobaczyć będąc na wyspie? Miasteczko Hvar może być dumne z tego, że w 1612 roku otworzyło swój pierwszy teatr w Europie, który był otwarty dla ludzi. Znajduje się nad arsenałem, XVI-wiecznym budynkiem, w którym budowano i naprawiano łodzie. Dobrze jest również wspiąć się na twierdzę, która góruje nad miastem. Wysiłek jaki włożymy w wejście na szczyt, wynagrodzą przepiękne widoki.

Dalmatyńskie przysmaki

Kuchnia chorwacka nie może być zdefiniowana tylko w jednym zdaniu. Chociaż Chorwację można uznać za małą, rozciąga się ona na trzy regiony klimatyczne: alpejski, kontynentalny i śródziemnomorski, gdzie tradycje kulinarne były częściowo kształtowane przez jej poprzednich zdobywców, takich jak Włosi, Francuzi, Turcy Otomańscy etc. W trakcie czarteru łodzi motorowej w Baška Voda, nasze podniebnie zostanie zaspokojone daniami z owoców morza, z pikantnych dań mięsnych oraz regionalnych wyrobów. W zależności od regionu, do jakiego się wybieramy, czekają na nas różne specjalności. Na przykład na wyspie Hvar, zjemy przepyszny gulasz rybny Gregada. Biała ryba jest gotowana w białym winie, z kawałkami ziemniaków oraz ziołami. Ulubionym daniem w Dalmacji, jest gulasz wołowy, który znajdziemy na każdej uczcie i na każdym przyjęciu. Danie jest przyrządzane na wyjątkowe okazje, ponieważ bardzo długo się je robi. Gęsty, słodki sos jest wynikiem kilkudniowego marynowania w occie, cytrynie i rozmarynie przez kilka dni. Następnie jest wolno gotowany z marchewką, czerwonym winem, goździkami i gałką muszkatołową. Wyspa Brač słynie z jagnięciny, podawanej z szałwią, koprem włoskim i innymi aromatycznymi ziołami. Specjalnością jest też butalac, inaczej barani udziec, natarty aromatycznymi ziołami, a na końcu zalany winem. Wyspa słynie również z wytrawnego, czerwonego wina – Plavac. Idealnie pasuje do tutejszych potraw, jak i do deserów. Jeżeli mowa o deserach, to dalmatyńską specjalnością jest fritula. Jest to słodki pieróg, aromatyzowany rumem i rodzynkami.

Chorwacka pogoda

Na wybrzeżu Adriatyku panuje klimat śródziemnomorski. Wybrzeże Dalmacji ma dość łagodne zimy, ze średnią temperaturą w styczniu około 5 °C, ale z nagłymi spadkami temperatury, gdy wieje Bora, gwałtowny wiatr pochodzący z gór Dynarskich. Bora przynosi rzadkie i niezbyt obfite opady śniegu, ponieważ kontynentalne powietrze jest suche. Lata są tutaj ciepłe i słoneczne, czasami gorące, choć bryza łagodzi upał; czasami mogą być chłodne dni, z deszczami, a nawet odrobiną wiatru Bora. Najlepszym czasem na czarter łodzi motorowej w Baška Voda, będzie okres od kwietnia do października. W lipcu i w sierpniu jest najcieplej, temperatury przekraczają często 30°C. Jeżeli więc chcemy uniknąć upałów, unikajmy szczytu sezonu. Pozwoli to nam również na ucieczkę od masy turystów, którzy zalewają Chorwację w lipcu i w sierpniu. Decydując się na czarter poza sezonem, ceny również będą bardziej korzystne.