Karaibskie słońce świeci nieomal nieustannie, około 13 godzin dziennie. Na klimat Karaibów wpływa pasat, dzięki któremu temperatura przez cały rok utrzymuje się na poziomie 22 - 30 st. C. Opady deszczu zależą od wysokości oraz położenia, a największe występują zazwyczaj na wybrzeżach zachodnich. Wiatr (10-20 węzłów latem, 15-25 węzłów zimą) przez cały rok wieje z północnego wschodu,. Karaiby należą do regionu nawiedzanego przez huragany, występujące tu od lipca do października. Od listopada do czerwca nie ma tu żadnych niebezpieczeństw, a szczyt sezonu dla czarterów jachtów na Karaibach przypada na okres grudzień - marzec. Mimo wszystko możliwe jest odbycie rejsu poza okresem zimy europejskiej pod warunkiem, że spełni się określone warunki. Podczas sezonu cyklonów zaleca się mianowicie żeglowanie w południowej części Karaibów, gdyż najbardziej agresywne cyklony mają miejsce powyżej 10 ° N.
Karaiby są bardzo popularnym regionem żeglarskim i oferta czarteru jachtów jest zróżnicowana - od starszych jachtów dla bardziej doświadczonych i wieloosobowych załóg po najnowsze, klimatyzowane jednostki, których bezproblemowo może obsługiwać jedna osoba. Oprócz Kuby i Bahamów, największą ofertę czarteru jachtów na Karaibach znajdziecie na Antylach, a dokładniej na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, Martynica, Gwadelupie, Saint-Martin i Grenadzie. Doskonale przygotowana flota jachtów, katamaranów, łodzi motorowych oraz możliwość odkrycia tajemnic niezliczonej ilości wysp i wysepek z pewnością uatrakcyjni czas spędzony pod żaglami.
Ze swoimi piaszczystymi plażami i turkusowymi plażami, Karaiby są idealnym miejscem na odbycie niezapomnianego rejsu. Jednakże wakacje w tym regionie to nie tylko żegluga. Na przyjezdnych, poza walorami natury przyrodniczej czeka mnóstwo atrakcji, takich jak nurkowanie, wędkarstwo i kajakarstwo. Niepodważalnym atutem regionu jest lokalna kuchnia kreolska. Łączy w sobie bogactwo smaków i kolorów oraz tworzy niezwykły charakter tej wyspy. Jej nierozerwalnym składnikiem jest rum, a ten pochodzący z Antyli uważany jest za jeden z najlepszych na świecie. Inne specjalności kuchni kreolskiej to m.in.: kulki z dorsza, kiełbaski zwane "boudin", owoce morza (langusty, faszerowane kraby itd.), oraz liczne desery z owoców tropikalnych. Spożywanie posiłków jest na Antylach ważnym elementem kultury, celebrowanym w gronie najbliższych.
Znajdź najlepszą dla siebie łódź z pomocą GlobeSailor i ciesz się rejsem marzeń na Karaibach!
Zapraszamy Cię do kontaktu z naszymi doradcami - ekspertami nautycznymi. Opowiedz nam o Twoim wymarzonym czarterze i otrzymaj ofertę 3-5 jachtów idealnych na Twój rejs w ciągu 24 godzin.
Opisz Twój wymarzony rejs