- -25 %
Dufour 48 Catamaran - Dufour (2019)MykanosPojemność 8Kabiny 4 cabKoje 8+3Silnik 2x41hpZanurzenie 1.30mRozmiar 48ftze skipperem / załogą- -10 %
Lagoon 42 - Lagoon (2019)MykanosPojemność 12Kabiny 6 cabKoje 12Silnik ---Zanurzenie 1.25mRozmiar 42ft- -10 %
Lucia 40 - Fountaine Pajot (2017)ParosPojemność 8Kabiny 4 cabKoje 8Silnik 2x30hpZanurzenie 1.20mRozmiar 38ft- -23 %
Lucia 40 - Fountaine Pajot (2020)MykanosPojemność 8Kabiny 4 cabKoje 8+2Silnik ---Zanurzenie 1.20mRozmiar 38ft- -25 %
Dufour 48 Catamaran - Dufour (2020)ParosPojemność 8Kabiny 4 cabKoje 8+3Silnik 2x60hpZanurzenie 1.30mRozmiar 48ftze skipperem / załogą- -20 %
Lagoon 39 - Lagoon (2016)MykanosPojemność 10Kabiny 4 cabKoje 10Silnik 2x29hpZanurzenie 1.21mRozmiar 39ft- -25 %
Lagoon 42 - Lagoon (2020)MykanosPojemność 10Kabiny 6 cabKoje 10Silnik 2x57hpZanurzenie 1.25mRozmiar 42ft- Lagoon 50 - Lagoon (2019)MykanosPojemność 13Kabiny 6 cabKoje 13Silnik 2x81hpZanurzenie 1.40mRozmiar 48ftze skipperem / załogą
- -25 %
Lagoon 46 - Lagoon (2021)MykanosPojemność 10Kabiny 6 cabKoje 10Silnik 2x57hpZanurzenie 1.30mRozmiar 46ft- -20 %
Oceanis 54 - Beneteau (2012)MykanosPojemność 12Kabiny 5 cabKoje 12Silnik 1x112hpZanurzenie 2.30mRozmiar 55ft
Historia wysp
Czarter jachtu na Cykladach to niesamowita okazja do poznania historii tych niesamowicie malowniczych i różnorodnych wysp. Znacząca kultura wysp greckich późnego neolitu i wczesnej epoki brązu jest najlepiej znana ze swoich schematycznych płaskich bożków wyrzeźbionych z czystego białego marmuru na wieki przed powstaniem wielkiej cywilizacji minojskiej na południu Krety. (Figury te zostały zrabowane z pochówków dla antykwariusza na początku XX wieku). Charakterystyczna kultura neolityczna łącząca anatolijskie i kontynentalne elementy greckie pojawiła się na zachodnim wybrzeżu Morza Egejskiego przed 4000 rokiem p.n.e, w oparciu o jęczmień emmerowy i typu dzikiego, owce i kozy, świnie i tuńczyk, które najwyraźniej pochodziły z małych łodzi. Miejsca, w których prowadzone były badania wykopaliskowe obejmują Saliagos i Kephala. Najlepiej jednak zachowaną wyspą jest wyspa Delos, która została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO i gdzie zachowała się jako sanktuarium przez cały okres starożytności i aż do pojawienia się chrześcijaństwa.
Wyspy Cyklad
Czarter jachtu na Cykladach oferuje szeroką gamę destynacji. Z wielu wysp tego archipelagu możemy wyróżnić:
Delos - położona w samym środku Cyklad, w przeszłości była najważniejszym ośrodkiem polityczno-religijnym wysp greckich. Delos została wpisana w 1990 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO i nie bez powodu, ponieważ jest to wyspa o dużym wpływie w starożytności. Aktualnie wyspa jest otwartym muzeum archeologicznym.
Santorini - wyspa nazywana mityczną Atlantydą. Na całej wyspie zachowały się ślady dawnej aktywności wulkanicznej, suche obszary pokryte zastygłą lawą i wypalone wzgórza, które świadczą o katastrofie.
Los - wysepka znana z licznych winnic i kościołów z okresu bizantyjskiego, których kopuły są koloru niebieskiego.
Mykonos – jedna z najbardziej popularnych wysp, symbol uroku rzucanego przez wyspy morza egejskiego na przybyszów z całego świata. Wzdłuż całego wybrzeża rozpościerają się białe budowle, a kaplice i wiatraki dodają wyspie uroku.
Syros- Jest to jedna z najmniejszych wysp archipelagu, ale za to najgęściej zaludniona, Syros została wybrana stolicą wysp. Ermupolis już przyciąga gości do miejscowego wiru powietrznego. W Syros powitanie jest ciepłe: od słońca, które Cię wita, do rąk, które ściskasz, do dziedzictwa, które spotykasz, wyspa ma tendencję do czarowania każdego, kto przejdzie przez drzwi.
Smaki Cyklad
Jedną z zalet czarteru jachtu na Cykladach jest fakt, że podczas rejsu codziennie można poznawać nowe lokalne specjały kulinarne. Każdą wyspę wyróżnia co innego. Na wyspie Folegandros uprawiane są pachnące słońcem kapary. Na Santorini można skosztować białe bakłażany, natomiast na Amorgos możemy rozkoszować się smakiem jagnięciny w sosie pomidorowym, a wszystko to wśród wspaniałym krajobrazów, bieli budynków i złotego słońca. W kuchni Cyklad możemy wyróżnić bazę produktów takich jak: oliwa z oliwek, zioła, wino, ryby, oliwki, sery, bakłażany, cukinie, jogurty. Do przygotowania deserów używa się w dużej mierze orzechów i miodu. Chyba każdemu znane jest ciasto składające się właśnie z tych produktów, które nazywa się Baklava. Natomiast znana nam wszystkim sałatka grecka, dla miejscowych nosi jednak inną nazwę - sałatka chłopska. Jej skład jest nieco inny od tego, który jest nam znany. Do jej przygotowania używane są: pomidory, ogórek, czerwona cebula, ser feta, oliwki oraz oliwa z oliwek. Nie możemy tutaj zapomnieć o sosie tzatziki, który jest przygotowywany z jogurtu z ogórkiem i czosnkiem. Kuchnia tego regionu jest doskonałym kierunkiem dla tych którzy nie lubią lub nie jedzą mięsa, gdyż grecka kuchnia proponuje wiele dań z warzyw, np. yemista – pieczone, nadziewane warzywa
Pogoda archipelagu
Aby nasz czarter jachtu na Cykladach był udany, warto sprawdzić warunki klimatyczne, których możemy się spodziewać. Grecja, jest to kraj, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy śródziemnomorski. Innymi słowy lato jest tutaj gorące, długie i suche, natomiast zima jest dość wilgotna. Sezon żeglarski w tym regionie zaczyna się w kwietniu i trwa do końca października. W lipcu i sierpniu jest najcieplej i powinniśmy być przygotowani, że słońce może być wtedy bardzo uciążliwe. Nie zapominajmy więc o dobrym nawadnianiu oraz o używaniu kremów ochronnych. Na przełomie tych miesięcy, istnieje też ryzyko spotkania wiatru meltemi. Jest to silny wiatr, który czasami wymaga od nas pozostania w porcie. Bardzo gorąco polecamy urlop od kwietnia do czerwca, kiedy to klimat jest korzystny (temperatury wahają się do 26°C), natomiast od września do października warunki są wręcz wymarzone do żeglowania. Pogoda w tym okresie jest wciąż ładna, opady deszczów zdążają się sporadycznie i nie ma ryzyka wystąpienia wiatru meltem. Wiatr ten, jest zmorą żeglarzy, dlatego warto dobrze przemyśleć organizację czarteru z lub bez skippera w tym zakątku świata. Wiatr ten wieje z północy i pojawia się sezonowo. Wiatr zaczyna wiać wczesnym popołudniem i nabiera wtedy siły od 4 do 5 w skali Beauforta, a popołudniu często osiąga siłę od 6 do 8 w skali Beauforta. Nocą najczęściej cichnie, ale w sezonie odnotowano dane, że wieje całą noc i utrzymuje się przez kilka dni bez przerwy.
Zapraszamy Cię do kontaktu z naszymi doradcami - ekspertami nautycznymi. Opowiedz nam o Twoim wymarzonym czarterze i otrzymaj ofertę 3-5 jachtów idealnych na Twój rejs w ciągu 24 godzin.
Opisz Twój wymarzony rejs