Czarter Jachtów w Baska Voda

Brak wyników wyszukiwania

Zmień ustawienia filtrów lub skontaktuj się z doradcą GlobeSailor.

Raj dla podróżników

Na riwierze Makarskiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Wakacje z rodziną czy urlop z przyjaciółmi -każdy znajdzie odpowiednie atrakcje dla siebie. Wyjątkowy klimat zapewnia położenie miasteczka, z jednej strony mamy błękitny Adriatyk, a z drugiej strony ośnieżone masywy gór Biokovo. Czarter jachtu w Baška Voda, będzie doskonałą okazją na odwiedzenie takich miejsc, jak Hvar, Brač czy Brely, gdzie znajduje się jedna z najpiękniejszych plaż w Chorwacji. Amatorzy sportów wodnych pokochają to miejsce, ponieważ jest tutaj spory wybór aktywności jakie można uprawiać. Nurkowanie, windsurfing, surfing, narty wodne, a nawet sporty ekstremalne – spływ raftingowy na rzece Cetina. Wieczory wypełnią nam liczne imprezy i zabawy organizowane przez lokalne bary i tawerny z muzyką na żywo. Największą architektoniczną atrakcją w okolicy jest kościół św. Lovrego z XVIII wieku oraz kościół św. Mikołaja Podróżnika z XIX w. Riwiera Makarska jest oddzielona od reszty kraju masywem górskim Biokovo, który decyduje o panującym klimacie. Szczególną cechą charakterystyczną dla tego miejsca, jest brak kontynentalnego powietrza, które jest zatrzymywane przez góry. Zima jest więc łagodna, a lato cechuje się wysokimi temperaturami powietrza i wody w morzu, ale również chłodzącym wiatrem mistralem.

Co w okolicy?

Czarter jachtu w Baška Voda, to okazja na poznanie okolicznych wyjątkowych miejsc. Błękitna Jaskinia na wyspie Biševo, jest zdecydowanie jednym z takich miejsc. Światło słoneczne przedostaje się do jaskini przez otwór pod wodą, przecinając załamującą się taflę wody, a następnie odbija się od dna jaskini. Napełnia go niesamowity błękitno-srebrny kolor. Widok jest niesamowity, wywiera duże wrażenie na turystach. I mimo, że kolor wody zachęca do kąpieli, jest to zabronione w tym miejscu. Błękitna jaskinia ma 24 metry długości, 12 metrów szerokości i 15 metrów głębokości. Przez mały sztucznie powiększony otwór może przepłynąć łódź. Dzięki Baronowi Eugenowi von Ransonnetowi, który opisał i zaprojektował ją w 1884 roku oraz zaproponował jej rozbudowę, jaskinia jest publicznie udostępniona. 5 km od miejscowości Split, leży Solin. Znajdują się tam pozostałości starożytnego miasta, które, jak się przypuszcza, zostało zbudowane w IV wieku przed naszą erą, a które do dziś jest utrzymane w dobrym stanie i można je zwiedzać. W 48 roku p. n. e. Juliusz Cezar ogłosił Salonę centrum rzymskiej prowincji Dalmacja. Centrum miasta miało formę trapezową, było otoczone murami miejskimi i wzmocnione wieżami. W jego obrębie znajdował się kompleks bazylik miejskich, a później zbudowano monumentalną katedrę. W południowej części znajdują się pozostałości forum, świątyni i teatru z I wieku.

Kulinarna uczta

Kuchnia chorwacka jest specyficzna dla każdego regionu, odzwierciedlając w ten sposób geografię, historię i kulturę kraju. Północne i południowe obszary Adriatyku charakteryzują się wariacjami na temat śródziemnomorskich dań. Tradycja grillowania i pieczenia ryb oraz przysmaków morza jest kontynuowana przez pokolenia. Jednak na północy Chorwacji, austro-węgierskie wpływy kulinarne są bardziej widoczne. Chorwacja słynie również z dobrych win, produkowanych zarówno w kontynentalnych, jak i przybrzeżnych regionach kraju. Uprawa winorośli i produkcja wina są chorwacką tradycją od wieków, zarówno w części kontynentalnej, jak i nadmorskiej. Najbardziej znane wina z chorwackiego wybrzeża i wysp to wina czerwone, takie jak Teran, Merlot, Kabernet, Opolo, Plavac, Dingač i Postup, lub białe wina, takie jak Malvazija, Pošip, Pinot, Pinot, Kujundžuša, Žlahtina i Muškat. Z kontynentalnej Chorwacji najbardziej znane są wina białe, takie jak Rizling, Graševina, Burgundac i Traminac. Ale najbardziej znanym chorwackim alkoholem jest rakija – mocna nalewka o smaku ziołowym lub owocowym. W nadmorskich regionach Chorwacji kuchnia ma raczej śródziemnomorski smak, z dużą ilością oliwy z oliwek użytej do przygotowania. Kuchnia chorwacka ma jednak swoją własną, odrębną tożsamość, szczególnie w odniesieniu do gotowania ryb. Tradycja grillowania i pieczenia ryb oraz owoców morza jest przenoszona z pokolenia na pokolenie, gdzie smak ryb zależy od techniki grillowania i rodzaju wybranego drewna. Wiele chorwackich restauracji rybnych posiada własne łodzie rybackie, więc goście mogą być pewni świeżości ryb. Grillowana wieprzowina i pieczona jagnięcina to typowe chorwackie potrawy, podobnie jak wołowina, która często jest gotowana w pysznym sosie pomidorowym. Chorwackie desery, to szeroki wachlarz ciast: ciasta śmietankowe inspirowane austriacką tradycją kulinarną, ciasta orzechowe o wpływie wschodnim, kremšnite (ciasta waniliowe i kremowe), ciasta jajeczne rožata, ciasta śmietankowe lub bogate tarty dalmatyńskie.

Marina Baška Voda

Marina Baška Voda znajduje się w turystycznym mieście Baška Voda, w pobliżu Makarskiej. Znajduje się w jednej z najpiękniejszych zatok Środkowej Dalmacji, otoczona długimi żwirowymi plażami, krystalicznie czystym morzem i górą Biokovo. Była to kiedyś wioska rybacka, a dzisiaj jest to znany i lubiany kurort turystyczny, z dobrymi restauracjami, pięknymi plażami i wieloma zabytkami historycznymi i kulturalnymi. Czarter jachtu w Baska Voda jest więc gwarancją czarteru w dobrym porcie. Jeżeli zależy nam na dobrym standardzie mariny, to jest to doskonałe miejsce. Dodatkowo piękny krajobraz otaczający marinę i słoneczna pogoda przez cały rok, zapewnią nam udane wakacje i wspomnienia do końca życia.

Kontynuując wizytę na tej stronie, akceptujesz użycie plików cookie. Polityka cookies | Zamknij.