261 łodzie na Kos

Zobacz wszystkie jednostki

Typy jachtów dostępnych na czarter na Kos

Odkryj nasze destynacje

Nie przegap na Kos

Wyspa Kos

Kos, jest przepiękną wyspą grecką, położoną blisko tureckiego wybrzeża. Czarter jachtu na Kos pozwoli nam na odkrycie sekretów stolicy wyspy, jak i innych ciekawych kurortów rozsianych na całym jej terytorium. Interesującym miejscem jest Plaka Forest, czyli pawi las. W środku iglastego lasu żyją półdziko pawie. Niektóre są na tyle przyzwyczajone do obecności turystów, że nawet się do nich podchodzą. W południowo-zachodniej części wyspy, leży miasteczko Kefalos. Jest to kurort o bardzo kameralnym klimacie, rozciąga się przepięknie na skałach, z których rozpościera się piękny widok. Malutkie, klimatyczne uliczki mają prawdziwie grecki charakter. A upał, jaki może nas zmęczyć, pomoże nam przezwyciężyć wszechobecne frappe oraz soki ze świeżo wyciskanych owoców. Jedna z najbardziej znanych plaż na wyspie, to Agios Stefanos. W niewielkiej odległości od wyspy, znajduje się urocza wyspa, do której można nawet popłynąć wpław. Z wyspy mamy wspaniały widok na okolice. Na najdalszym cyplu wyspy, w ustronnym i spokojnym miejscu, zlokalizowany jest malowniczy, lokalny port Limnionas. To stąd świeże ryby i owoce morza, trafiają do pobliskiej restauracji, która serwuje przepyszne jedzenie. W sercu wyspy, leży malutka wioska Zia. Leży ona wśród pięknych wzniesień, a każda tutejsza restauracja oferuje niesamowity widok, szczególnie piękny podczas zachodu słońca.

Co najlepiej zjeść?

Przy okazji czarteru jachtu na Kos, warto skosztować kilka przysmaków kuchni greckiej. Polecamy gulasz z mięsa wołowego lub króliczego z duszoną cebulą. Jeżeli zdecydujemy się na degustację ryb, warto poprosić o sos skordalija, który bazuje na puree z białego chleba. Rewani, to ciasto z grysiku. Rewithokeftedes jest smacznym plackiem ziemniaczanym z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Można również skusić się na pieczone, chrupiące sardele – marides. Kreatopitta to pierożki z ciasta struclowego, faszerowane mięsem. Jourwalakia, klopsy z mielonego mięsa wołowego są kolejnym daniem godnym uwagi. Kuchnia grecka byłby niepełna bez regionalnych trunków. Największą sławą i powodzeniem cieszy się wódka anyżowa – ouzo. Za rarytas uchodzi białe wino retsina, z dodatkiem wyciągu z żywicy z sosny alpejskiej. Po posiłku często podaje się metaxę., czyli brandy z winem. W Grecji bardzo ważna jest też kawa, którą można pić przez cały dzień. Do wyboru mamy: mokkę (czarną kawę), kafes ellinikos (parzoną), frappe (rozpuszczalną z pianką i kostkami lodu) i ness sesto (rozpuszczalną). Grecja słynie z sera fety, z owczego i koziego mleka, moczonego w solance. Ale warto spróbować też sery metsowone – są to sery wędzone z surowego mleka krowiego. Serki manouri, to sery wyrabiane z serwatki z owczego mleka i śmietany.

Pogoda w Grecji

Grecja leży w strefie klimatu podzwrotnikowego śródziemnomorskiego. Cechą charakterystyczna dla tego klimatu są długie, gorące i bardzo suche lata. Zimy są za to łagodne i wilgotne. Opady deszczu nie są obfite w Grecji. Latem są wręcz bardzo małe. Najwyższe opady występują w wysokich partiach gór Pindos oraz w górzystych rejonach na Krecie. Z tego powodu, z braku wilgoci na wybrzeżu, powietrze jest tam bardzo przejrzyste. W akwenie Morza Egejskiego występuje wiatr meltemi, który jest bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Jest to wiatr łagodny i suchy, który wieje regularnie o tej samej porze roku, od czerwca do października. Sezon na czarter jachtu na Kos zaczyna się już w kwietniu i trwa do października. W lipcu i sierpniu temperatury są bardzo wysokie, czasami nawet w okolicach 40ºC. Kwiecień, maj i czerwiec to miesiące, gdzie pogoda jest zdecydowanie łagodniejsza. Temperatura jest na tyle wysoka, aby w pełni korzystać z morskich i słonecznych kąpieli, ale nie jest męcząca. We wrześniu i październiku pogoda jest wciąż przyjemna, ale podobnie jak przed szczytem sezonu, przyjemniejsza i łagodniejsza.

Jakie pamiątki?

Spędzając wakacje w tak pięknym kraju jak Grecja, z pewnością mamy ochotę przywieźć jakąś niezwykłą pamiątkę, która będzie nam przypominać o urlopie w Helladzie. Jednym z ciekawszych pomysłów na pamiątkę, jest biżuteria. Greccy złotnicy i jubilerzy cieszą się międzynarodową renomą. Również ceramika jest oryginalnym pomysłem. Oferta greckich warsztatów ceramicznych jest bardzo szeroka – od przedmiotów codziennego użytku, aż po kunsztowne rzeźby. Czarter jachtu na Kos, to również okazja do zaopatrzenia się w przedmioty przedstawiające sztukę ludową - wyroby tkackie, hafciarskie, przedmioty z drewna oliwnego etc. Kobietom mogą się spodobać również produkty z naturalnego jedwabiu. Oczywiście dobrym suwenirem będzie produkt spożywczy, charakterystyczny dla danego regionu Grecji. Co warto kupić i przywieźć do Polski? Oliwki, oliwę, owoce w syropie, żywiczne białe wino retsina, ser metsowo, grecki szafran, anyżówkę ouzo, wódkę z wytłoczyn tsipouro, brandy i likiery.

O czym warto pamiętać?

Aby nasz pobyt w Grecji był udany, warto pamiętać o kilku rzeczach. Jeżeli robimy zdjęcie w kościele lub klasztorze, to należy wyłączyć lampę błyskową. Podobnie nie można używać statywu. Należy też przestrzegać zakazu fotografowania obiektów wojskowych. Warto również zapytać się osoby, która jest w naszym obiektywie, o zgodę na zdjęcie. Zwiedzając klasztory musimy również pamiętać o zakryciu ramion i kolan. Niestosowne są koszulki eksponujące dekolt. Pomimo wysokich temperatur, należy zakryć te partie ciała, inaczej możemy być niewpuszczeni do klasztoru. Wstęp do większości muzeów i wykopalisk, to wydatek rzędu 2-4 euro, chyba, że muzeum zaliczane jest do kompleksu wykopalisk, to wtedy trzeba zapłacić ok 6-12 euro. Uczniowie i studenci mają darmowy wstęp, należy posiadać ważną legitymację. Osoby powyżej 65 roku życia, mogą liczyć na zniżki.