41 łodzi na Kos

Zobacz wszystkie jednostki

Nie przegap na Kos

Miasto Kos

Wyspa Kos, kryje w sobie wiele ciekawych i interesujących miejsc. Miasto Kos, które leży po wschodniej części wyspy, to skupisko ponad połowy ludności całej wyspy. Przybijając do tutejszego portu, naszą uwagę zwróci zapewne zamek Joannitów, który góruje nad portem. Jest to XV-wieczna twierdza, która początkowo miała służyć do obrony przed Turkami. Jednak Joannici nie odparli ich ataku i twierdza przejęła rolę koszarów wojskowych dla Turcji. Było tak aż do 1908 roku. W 1933 roku trzęsienie ziemi zniszczyło wnętrze twierdzy. Dzisiaj obiekt jest udostępniony turystom. Warto poświęcić chwilę na jego zwiedzanie, ponieważ i budynek, i widok na okolice robią duże wrażenie. Przed wejściem do zamku, znajduje się Drzewo Hipokratesa. Platan, który tutaj można podziwiać, jest uznawany za potomka oryginalnego drzewa, które rosło tutaj za czasów Hipokratesa i pod którym rozmyślał „ojciec medycyny”. Jeżeli to prawda, to musi to być czwarte pokolenie tego drzewa. Drzewo cieszy się dużą sławą. Na całym świecie rozdaje się symboliczne suweniry władzom szkół medycznych, wykonanych z różnych części Drzewa Hipokratesa. Jak widać, kult ojca medycyny, jest tutaj wciąż żywy. Czarter katamaranu na Kos będzie doskonałą okazją, aby przekonać się, jak ważną postacią w historii wyspy był Hipokrates. Obok zamku i drzewa, znajduje się meczet (jeden z dwóch meczetów na wyspie) Hassana Paszy, oficera i generała imperium osmańskiego. Drugi meczet znajduje się naprzeciwko Muzeum Archeologicznego. W muzeum znajdziemy eksponaty z czasów starożytnego Rzymu. Spacerując po okolicy, możemy natrafić na starożytne ruiny, zwane agorą, znajdziemy również ruiny odrestaurowanego toru biegowego Ksistos, rzymskiego Odeonu oraz Casa Romana (rzymski dom, gdzie zachowały się fragmenty mozaik oraz malowideł ściennych).

Co poza Kos?

Jak widać, samo miasto kryje w sobie wiele pięknych miejsc, ale warto też wybrać się do pobliskich miejsc, które również są zachwycające i interesujące. Przy okazji czarteru katamaranu na Kos, warto wybrać się na wycieczkę na wyspę Nisyros. Jest to wyspa z czynnym wulkanem, która zachwyca księżycowym krajobrazem. To co intryguje w wyglądzie wyspy, to białe budowle i kontrastujący z nimi czarny kolor skał. Tutejszy wulkan, jest najmłodszym wulkanem na Morzu Egejskim. Krater wulkanu Stefanos jest głęboki na ponad 300 metrów. Temperatura na dnie jest bardzo wysoka, a dodatkowo wydobywa się tam intensywny zapach siarkowodoru. Zimą nie można w ogóle tam schodzić, gdyż dno pokryte jest błotem. Legenda głosi, że wyspa była kiedyś częścią Kos, ale w wyniku kłótni Posejdona i Polivotisa, jednego z gigantów, Posejdon nadział na swój trójząb kawałek wyspy Kos i rzucił nim w rywala. Rywal utonął w Morzu Egejskim, właśnie pod wyspą Nisyrios. Jeżeli spędzamy wakacje z dziećmi, można zastanowić się nad wizytą w parku wodnym Lido na wyspie Kos. Jest to największa atrakcja tego typu w całym kraju. Warto również skorzystać z jednej z głównych atrakcji wyspy Kos – wód termalnych. Embros Therma, to gorące źródła termalne, które posiadają działanie lecznicze, ze względu na magnez, wapń, sód, siarkę i chlor, jakie się w nich znajdują. Jest to szczególnie przyjemna kąpiel i udana kuracja dla osób, które cierpią z powodu bólów mięśniowych. Termy nie są komercyjną atrakcją, brak tutaj takich elementów jak przebieralnie, toalety etc. Miejsce zachowało swój naturalny urok.

Kuchnia na Kos

Czarter katamaranu na Kos to okazja nie tylko do wypoczynku w przepięknych okolicznościach przyrody, ale również do zakosztowania greckich smakołyków. Tutejsza kuchnia uznawana jest za bardzo zdrową, ze względu na dużą ilość ryb, owoców morza, owoców i warzyw w swoim menu. Dolmades to na przykład rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz, to albo sam ryż, albo ryż z mięsem. Można powiedzieć, że to grecka wersja gołąbków. A grecką wersją fasolki po bretońsku jest gigantes plaki, czyli wegetariańskie danie na bazie specjalnej odmiany fasoli (fasolia gigandes). Kolejnym wegańskim daniem, które jednak może występować z mięsem, jest gemista. Są to faszerowane ryżem pomidory i papryka. W farszu może czasami występować mięso mielone. Całość jest pieczona. Jednym z mięsnych dań, jest giouvetsi (wołowina, kurczak lub jagnięcina), w sosie pomidorowym, zazwyczaj podawane z drobnym makaronem. Dla miłośników ryb, kuchnia grecka będzie wręcz doskonała. Znajdziemy tutaj takie przysmaki jak grillowana dorada lub grillowana ośmiornica. Miłośnicy słodkości też nie będą narzekać, bowiem greckie ciasta są bardzo słodkie. Ravani to doskonały przykład słodkiego, wilgotnego ciasta, jakich dużo w Grecji. Jest to rodzaj biszkoptu z semoliną i jogurtem. Ciasto nasączone jest słodkim syropem. Politiko, to ciasto, którego spód jest zrobiony z ciasta typu ravani, a na górze znajduje się mleczny krem. Greckie desery kojarzą się również z baklawą, czyli ciastem filo nadziewanym orzechami, nasączonym słodkim syropem. Będąc w Grecji, nie można jednak zapomnieć o głównym składniku, który jest wręcz symboliczny dla tutejszej kuchni – ser feta. W Grecji możemy znaleźć wiele rodzajów tego sera, od kremowych i mało słonych, po kruszące się pod palcami i bardzo słone.