Katamarany na Wyspie Rodos: 32

Zobacz wszystkie jednostki

Nie przegap na Wyspie Rodos

Słoneczna wyspa

Na Rodos, ponad 300 dni w roku, to dni słoneczne. Jest to jeden z atutów, który co roku na wyspę przyciąga turystów z całej Europy. Jest to czwarta co do wielkości grecka wyspa, leży na styku Morza Egejskiego ze Morzem Śródziemnomorskim. Czasy świetności wyspy, to okres antyczny. Trzy miasta-państwa postanowiły zjednoczyć siły i razem bronić się przed najazdem Ateńczyków. Tak oto na północy wyspy, powstało miasto Rodos. Miasto otoczono fortyfikacjami projektu Hippodamosa z Miletu, greckiego architekta i matematyka. Czarter katamaranu na Rodos, będzie okazją do poznania historii tego regionu. Rycerze zakonni joannici odcisnęli piętno na kulturze Rodos oraz na architekturze wyspy. To nim zawdzięczamy współczesny wizerunek wyspy, który zdominował widokówki i foldery w biurach podróży. Joannici rozbudowali stare miasto oraz zamki w Lindos, Kritinii i Monolithos. Orientalny charakter wyspy, zawdzięczamy panowaniu Imperium Osmańskiego, które trwało prawie 400 lat. Dzisiaj wyspa kojarzy się z pięknymi plażami, dużą ilością słońca i pięknym krajobrazem. Szukając najlepszych warunków do kąpieli słonecznych, powinniśmy udać się na wschód wyspy. Znajdziemy tam piaszczyste plaże, spokojne i ciepłe morze, oraz klimat, który jest bardziej suchy niż na reszcie wyspy. Jedną z najbardziej popularnych miejscowości jest Faliraki, ale jeżeli chcemy uciec od tłumów turystów, warto wybrać się na jedną z dzikich plaż. Kolejnym centrum rozrywkowym na wyspie jest Ialissos, niecałe 10 km od miejscowości Rodos. Miłośnicy sportów wodnych, na pewno upodobają sobie południe wyspy. Kitesurfing, windsurfing, nurkowanie – zarówno poczatkujący, jak i wytrawni sportowcy, znajdą tutaj miejsce dla siebie. Przylądek Prasonisi, to ulubione miejsce miłośników sportów wodnych.

Kuchnia na Rodos

Podróż do innego kraju, będzie zdecydowanie bardziej udana, jeżeli skosztujemy lokalnych dań. Czarter katamaranu na Rodos, to idealna okazja do poznania greckiej kuchni, ale również typowych dań z tej wyspy. Kuchnia wyspiarska, to kuchnia zdrowa, lekka i przepyszna. Pływając po greckich wodach, nie można nie spróbować świeżych ryb i owoców morza. Najlepiej wybrać się do tawerny przy samym morzu, mamy wtedy pewność, że danie jest ze świeżych składników. Najczęściej podaje się miecznika, barwenę (smażone lub gotowane) oraz grillowana ośmiornicę i kalmary. Jeżeli nie chcemy odmówić sobie mięsa, to zdecydowanie powinniśmy spróbować stifado, czyli gulasz wołowy z cebulą i odrobiną cynamonu. Polecamy również znaną w całej Grecji moussakę. Jest to zmielone mięso jagnięce i wołowe z duszonymi bakłażanami. Danie podaje się w formie zapiekanki. Kolejną mięsną zapiekanką jest pastitsio – mięso mielone (to samo, którego używa się do moussaki), makron, ser żółty, feta i gotowane pomidory. Innym greckim przysmakiem są souvlaki, czyli szaszłyki z mięsa wołowego, jagnięcego lub drobiowego z boczkiem i warzywami. Dla wegetarian również znajdzie się coś smacznego – niezliczona ilość sałatek z pieczywem lub pitą i z sosem tzatziki, czyli naturalnym, gęstym jogurtem z czosnkiem i ogórkami. Po daniu głównym, należy zastanowić się nad deserem. Do wyboru mamy pyszne, świeże owoce, jogurt z miodem lub jedno z wielu ciast. Najbardziej popularnym jest zdecydowanie bakława, czyli ciasto filo przekładane orzechami z miodem. Całość się zapieka, a następnie wykraja różne formy, np. trójkąty. Całość polana jest lukrem lub syropem. Kuchnia grecka jest niepełna bez wina. Na Rodos, lokalnym wyrobem jest wino marki Emera, wyrabiane na wsi Embonas.

Pamiątki z Grecji

Czarter katamaranu na Rodos, to okazja na przywiezienie do Polski oryginalnych pamiątek. Jedną z najpiękniejszych pamiątek, jakie możemy przywieźć z Hellady, to przykład sztuki ludowej – wyroby tkackie, hafciarskie, rzeźby z drewna oliwnego. Ciekawym upominkiem są również komboloia, sznury koralików, które często trzymają greccy mężczyźni. Koraliki przypominają różaniec, ale nie mają znaczenia religijnego (służą wyłącznie do zajęcia rąk). Grecy przejęli ten zwyczaj od wyznawców islamu, którzy chodzą z modlitewnymi koralikami. Paniom spodoba się pewne pamiątka z naturalnego jedwabiu, który wciąż się produkuje w niektórych regionach Grecji. Warto też pomyśleć o greckiej biżuterii. Greckich jubilerów i złotników cechuje finezja i staranność o szczegóły. Tutejsi jubilerzy cieszą się międzynarodową renomą. Wyroby ceramiczne to również ciekawy pomysł. Mamy duży wybór- od przedmiotów codziennego użytku, po kunsztowne rzeźby. Dla miłośników antyków również się coś znajdzie. Istnieje wiele sklepów z antykami, wśród których można znaleźć prawdziwe skarby. Należy tylko pamiętać, że aby wywieźć oryginalne antyki z Grecji, a nawet stare wyroby tkackie lub hafciarskie, trzeba mieć specjalne zezwolenie. Jeżeli natomiast to kuchnia grecka przypadła nam najbardziej do gustu, to możemy zaopatrzyć się w greckie wino, oliwki, oliwę, owoce w syropie, sery, grecki szafran, anyżowe ouzo, wódkę tsipouro, brandy, likiery lub białe żywiczne wino retsina.

Sezon na Rodos

Sezon na czarter katamaranu na Rodos zaczyna się w kwietniu i trwa do końca października. Szczyt sezonu przypada na miesiące lipiec i sierpień, kiedy jest sucho i nie pada. Temperatura często przekracza 30°C, a słońce jest bardzo mocne od samego rana. Wiosną klimat jest łagodniejszy, nie ma też wielu turystów, co sprawia że pobyt na wyspie jest spokojniejszy i dla niektórych przyjemniejszy. Podobnie sytuacja ma się we wrześniu i w październiku. Pogoda jest wciąż sprzyjająca, jednak nie tak mocna, no i nie ma tylu turystów. Czarter jednostki poza sezonem sprzyja również niższym cenom.