Katamarany w Santorini: 6

Nie przegap w Santorini

Najpiękniejsze miejsce na ziemi

Grecka wyspa Santorini, jest celem podróży wielu turystów, którzy szukają rajskiego miejsca na spędzenie wakacji. Widok znany z widokówek, czyli białe domki z niebieskimi okiennicami i niebieskimi kopułami dachów kościołów, to wymarzone miejsce na romantyczne wakacje, jak również szalony urlop z przyjaciółmi oraz na rodzinny rejs. Czarter katamaranu na Santorini, to okazja do odkrycia uroków greckich wysp. Cyklady, to region, który zaskakuje i zachwyca. Będąc na wyspie warto zobaczyć zachód słońca w Oia. Jest to malownicza miejscowość na północno-zachodnim krańcu wyspy, na stromym zboczu kaldery, ponad 70 metrów nad poziomem morza. Niektórzy uważają, że Santorini, to legendarna Atlantyda. Zwolennicy tej teorii uważają, że ruiny miasta Akrotiri, zniszczonego przez wybuch wulkanu pod koniec XVII wieku, są dowodem potwierdzającym tę teorię. Są to greckie Pompeje. Ale w przeciwieństwie do Pompei, nie znaleziono tam ludzkich szczątków, co świadczy o tym, że miejscowa ludność miała dużo czasu, aby się przenieść. Jednym z najbardziej malowniczych miejsc na wyspie i najbardziej interesujących, jest czerwona plaża, w pobliżu wioski Akrotiri. Na plaży znajdziemy małe kamyczki i piasek w kolorze czerwono-brązowym. Kolejna plaża, która zachwyca turystów, to plaża Perissa. Jest to jedna z najdłuższych plaż na wyspie i najbardziej znanych. To co wyróżnia tę plaże, to piasek z czarnej lawy. Perissa leży u podnóży ogromnej skały Mesa Vouno, na której szczycie można zwiedzić ruiny starożytnej Thery. Stolicą wyspy jest Fira, miasto położone na klifie. To właśnie krajobraz stolicy jest najczęściej utrwalany na widokówkach. Będąc na Santorini, należy wybrać się na spacer po wulkanie Nea Kameni, najmłodszym wulkanie we wschodniej części Morza Śródziemnego. Jest to czynny wulkan, którego ostatnia erupcja miała miejsce w 1950 roku. Inną atrakcją, jakiej możemy się poddać na Santorini, to gorące źródła w Palea Kameni. Palea Kameni, to wyspa w środku kaldery Santorini. Tutejsze gorące źródła wyróżniają się dużym stężeniem siarki, co dobrze wpływa na skórę.

Greckie specjały

Czarter katamaranu na Santorini, to okazja do spróbowania greckiej kuchni. Jest to niezwykle ważny element, przy poznawaniu nowej kultury. Grecka kuchnia jest prosta i zdrowa, a wielu smakoszy uważa, że jest to jedna z najpyszniejszych kuchni na świecie. Co ciekawe, wiele tradycyjnych dań, zdradza inspirację kuchnią turecką, arabską i perską. To co najbardziej charakteryzuje kuchnie Hellady, to ser feta. W smaku jest lekko cierpki, dlatego nie wszystkim przypada do gustu. Feta jest produkowana z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego, lub z samego mleka owczego. Zabronione jest dodawanie jakichkolwiek konserwantów i barwników. Ser powinien dojrzewać 3 miesiące. W Polsce jedną z najbardziej znanych greckich potraw jest gyros, czyli opiekane mięso. Zazwyczaj używa się szynki wieprzowej lub kurczaka, baraniny, cielęciny. Znanym daniem greckim są również souvlaki. Są to kawałki mięsa wieprzowego lub kurczaka podawane na talerzu lub w pszennym placku, tak jak gyros. Souvlaki mogą być podawane również z pieczywem, frytkami, a przede wszystkim z sosem tzatziki. Kolejnym daniem, które koniecznie trzeba spróbować będąc w Grecji, jest musaka. Bazą tego dania są bakłażany, pomidory i mięso mielone. Górna warstwa to sos beszamelowy. Całość posypuje się żółtym serem i zapieka w piecu. Osoby lubiące ryby i owoce morza, z pewnością pokochają kuchnię grecką. Na greckich wyspach na pewno nie zabraknie świeżych morskich specjałów, takich jak tuńczyk, okonie, sardynki, krewetki, małże, ośmiornice podawane na różne sposoby - grillowane, panierowane, zapiekane lub z makaronem. Osoby lubiące słodkości, też nie będą zawiedzone. Większość greckich deserów opiera się na cieście filo, podobnym do ciasta francuskiego. Alkohol to kolejny ważny element w greckiej kuchni. Najbardziej znanym jest ouzo, czyli anyżowa wódka. Zawartość alkoholu, to ok 40%-48%.

Pogoda i mariny, czyli warunki żeglarskie na wyspie

Sezon żeglarski, kiedy to najlepiej wyczarterować katamaran na Santorini, to okres od kwietnia do października. Jednak trzeba przygotować się na występowanie wiatru meltemi, który czasami może utrudnić żeglugę. Najsilniejszy meltemi występuje na przełomie lipca i sierpnia. Wtedy też temperatura powietrze jest bardzo wysoka, czasami dochodzi nawet do 40°C. Wiatr meltemi, jest silny i nieprzewidywalny, bardzo charakterystyczny dla Morza Egejskiego. Czasami pojawia się w okresie od końca czerwca do początku września. Jednak w kwietniu, maju, czerwcu, październiku i listopadzie, jest spokojny. Santorini posiada mały uroczy port Vlychada, gdzie można zakotwiczyć, zjeść smaczny posiłek ze świeżych produktów oraz zwiedzić Muzeum Przemysłu Pomidorowego, dawną fabrykę pomidorów oraz wybrać się na wycieczkę z przewodnikiem po polach uprawnych. Santorini słynie bowiem z pomidorów. Tutejszy mały port, jest marzeniem każdego rybaka – warunki wędkarskie są tutaj idealne, dlatego każdy miłośnik tego sportu, będzie zadowolony. Na Santorini można poczuć klimat autentycznych, greckich portów. Zapach pobliskich tawern, tylko podkreśla niezwykły klimat Santorini, którą gorąco polecamy na wakacyjny rejs.