116 łodzi Rogoznica

Zobacz wszystkie jednostki

Typy jachtów dostępnych na czarter w Rogoznica

Odkryj nasze destynacje

Nie przegap w Rogoznica

Serce Dalmacji

Rogoznica, małe miasteczko w Dalmacji, jest centrum tego regionu. Jest to małe i przyjazne miasteczko w sercu Dalmacji. Rozciąga się na prawie 50 km linii brzegowej i jest to idealne miejsce na relaks z rodziną i przyjaciółmi. Żeglarze chętnie przypływają do tutejszej mariny, gdyż jest to jeden z najbezpieczniejszych i najpiękniejszych portów na Adriatyku. Żwirkowe plaże ukryte są w licznych małych zatoczkach w całym regonie. Rogoznica znana jest z szerokiej gamy imprez rozrywkowych i kulturalnych, które wprowadzają szczególną atmosferę na jej ulicach. Centrum Rogoznicy znajduje się na półwyspie, którego stare kamienne domy nadają wybrzeżu autentyczną śródziemnomorską atmosferę. Półwysep jest pokryty sosnami, dlatego idealnie nadaje się na spacery i inne formy rekreacji. Pierwsi zagraniczni turyści przybyli do Rogoznicy już na początku XX wieku, kiedy to pierwszy hotel, zwany Rogoźnicą, został otwarty przez rodzinę Lušić-Rankov. Z radością zatrzymali się tam austriaccy i włoscy oficerowie wojskowi oraz turyści z Austrii i Czech. W pierwszej połowie XX wieku życie kulturalne i społeczne Rogoznicy stało się bardziej rozwinięte. W hotelu Rogoznica odbywały się regularne bale, a szczególnie popularny był karnawał, kiedy to w każdy czwartek i niedzielę organizowano bale maskaradowe. W tym czasie Rogoznica stała się również celem weekendowych wyjazdów. Czarter jachtu w Rogoznicy, to idealne rozwiązanie, aby poznać Dalmację.

Środkowa Dalmacja

Środkowa Dalmacja to najbardziej zróżnicowana część Chorwacji, z pięknymi wyspami, cichymi portami, surowymi górami, licznymi zamkami i przepyszną kuchnią regionalną, a także kilkoma obiektami, które widnieją na liście światowego dziedzictwa UNESCO, na przykład Pałac Dioklecjana w Splicie lub średniowieczne miasto Trogir otoczone murami. A to wszystko na tle gór Dynarskich, które nadają wyjątkowy klimat całemu regionowi. Czarter jachtu w Rogoznicy pozwoli na doznanie tej atmosfery i na poznanie uroków regionu. Pałac Dioklecjana w Splicie, jest obowiązkowym punktem w Dalmacji Centralnej. Jest to bowiem niezwykły kompleks starożytnych rzymskich budowli. Jednak nie jest to ani pałac, ani muzeum – jest to centrum miasta. Ulice pełne ludzi, barów, sklepów i restauracji. Pałac, który został wybudowany jednocześnie jako fortyfikacja wojskowa i rezydencja cesarza, mierzy 215m z północy na południe i 180m ze wschodu na zachód. Pierwotny plan ulegał ciągłym zmianom, ale zmiany te służyły jedynie zwiększeniu uroku tego fascynującego miejsca. Pałac został zbudowany w IV wieku z połyskującego białego kamienia, który przywieziono z wyspy Brač, a jego budowa trwała 10 lat. Dioklecjan nie szczędził żadnych wydatków, sprowadzając marmur z Włoch i Grecji oraz kolumny i 12 sfinksów z Egiptu. Będąc w Dalmacji, nie wolno pominąć wyspy Vis. Spośród wszystkich zamieszkałych chorwackich wysp, Vis jest najbardziej oddalona od wybrzeża i najbardziej enigmatyczna. Spora część swojej najnowszej historii łączy się z Jugosławią. Wyspa służyła jako jugosłowiańska baza wojskowa, odcięta od zagranicznych turystów od lat 50-tych aż do 1989 roku. Izolacja ta uchroniła wyspę przed rozwojem i spowodowała, że znaczna część ludności przeniosła się gdzie indziej w poszukiwaniu pracy, pozostawiając ją przez wiele lat niezamieszkaną.

Kuchnia w Chorwacji

Kuchnia chorwacka jest różnorodna i znana jako kuchnia regionów, ponieważ każdy region Chorwacji ma swoją odrębną tradycję kulinarną. Jej korzenie sięgają czasów starożytnych. Różnice są najbardziej widoczne w przypadku żywności na lądzie stałym i w regionach przybrzeżnych. Kuchnia kontynentalna charakteryzuje się wpływem kuchni węgierskiej, austriackiej i słowiańskiej. Na region nadmorski miała wpływy kuchnia grecka i włoska, czyli kuchnia śródziemnomorska. W tym regionie używa się dużo oliwy z oliwek oraz ziół i przypraw, takich jak rozmaryn, szałwia, liść laurowy, oregano, majeranek, cynamon, goździki. Wędliny są częścią chorwackiej tradycji kulinarnej we wszystkich regionach. W Chorwacji popularne są również potrawy z krajów byłej Jugosłwii. Czarterując jacht w Rogoznicy i ruszając w rejs u wybrzeży Chorwacji, powinniśmy spróbować najbardziej popularne dania, jak na przykład czarne risotto. Znane jako crni rižot, jest ryżem z owocami morza oraz z atramentem mątwy, który nadaje charakterystyczny kolor. Kolejnym tradycyjnym danie jest brudet - gulasz rybny, który składa się z kilku rodzajów ryb. Najważniejsze jest, aby danie przygotować w jednym naczyniu. Często podaje się go z polentą lub ziemniakami i chlebem. Ale dobry posiłek często zaczyna się od półmiska z regionalnym serem i szynką. Szynka Pršut to chorwacka wersja szynki parmeńskiej, która jest przyprawiona solą morską i naturalnymi przyprawami, takimi jak pieprz i czosnek, a czasami liśćmi laurowymi i rozmarynem. Szynka dojrzewa od 12 do 18 miesięcy, w zależności od warunków pogodowych. Powstały w ten sposób produkt ma szczególny aromat i umiarkowanie słony smak, który dobrze współgra z serami z regionu. Na deser powinniśmy spróbować fritule, przypominające polskie faworki. Zależnie od regionu, w ich skład mogą wchodzić różne składniki: rodzynki, tarta skórka pomarańczy, rakija lub rum. W Chorwacji grzechem jest nie spróbować rožaty, deseru zainspirowanego francuskim crème brûlée czy też hiszpański creme catalana. Deser składa się z mleka, cukru jaj i likieru, który nadaje unikatowy smak.

Kontynuując wizytę na tej stronie, akceptujesz użycie plików cookie. Polityka cookies | Zamknij.