193 łodzi na Mykonos

Zobacz wszystkie jednostki

Typy jachtów dostępnych na czarter w Mykanos

Odkryj nasze destynacje

Nie przegap w Mykanos


Grecka Ibiza

Mykonos, jest grecką wyspą należącą do archipelagu Cyklady. Wyspa leży na Morzu Egejskim i znajduje się pomiędzy wyspami Tinos, Siros, Naksos oraz Paros. Będąc na wyspie warto zwiedzić jej stolicę, Mykonos, położoną na zachodnim wybrzeżu. Jest to miasto tętniące życiem, w którym miłośnicy nocnej zabawy na pewno nie będą się nudzić. To portowe miasto składa się z bardzo wąskich i krętych uliczek, białych domów oraz zabytkowych kapliczek. Znajdziemy tutaj również Muzeum marynistyczne, w którym można podziwiać modele żaglowców, skarby wydobyte z dna morza oraz eksponaty, które kiedyś znajdowały się na pokładzie starych żaglowców. Inne atrakcje w stolicy, to na przykład Muzeum Folkloru, jedno z najlepszych tego rodzaju muzeów w Grecji. Mykonos może poszczycić się swoją sztuką, rzemiosłem i dobrze rozwiniętą kulturą, o którą do dnia dzisiejszego się dba i pielęgnuje. Warto zobaczyć także Kościół Panagia, którego biała i nieregularna bryła wspaniale się prezentuje na tle błękitnego morza. Interesującym miejscem jest Mała Wenecja, czyli dzielnica artystów, gdzie większość domów zbudowanych jest na wodzie. Czarter jachtu na Mykonos jest więc okazją do spędzenia czasu w bardzo intersującym i pięknym miejscu, które zapewni atrakcje i młodszym, i starszym, i tym którzy są ciekawi świata, jak i tym, którzy urlop chcą spędzić dobrze się bawiąc.

Cyklady, gdzie popłynąć?

Czarter jachtu na Mykonos, pozwoli nam na zobaczenie innych wysp Cyklad, które cieszą się dużą popularnością wśród turystów. Santorini na przykład, to wyspa znana ze swojej zabudowy – białe domki i niebieskie dachy i okiennice. Wyspa zachwyca skalistymi urwiskami, pięknymi zachodami słońca oraz wieloma atrakcjami, jakie czekają tam na turystów. Pomimo turystów, którzy licznie odwiedzają wyspę, warto wybrać się na krótki spacer po malowniczych uliczkach Firy, stolicy. Dobrze jest też zatrzymać się na zachód słońca w Oia, jak i z bliska przyjrzeć się wielkiemu zagłębieniu kaldera, które powstało w skutek erupcji wulkanu. Kolejną wyspą, na którą warto poświęcić chwilę casu, jest Naxos. Jest to największa ze wszystkich wysp archipelagu, a wyróżnia się intensywną zielenią. Gleba jest tutaj bardzo żyzna, a krajobraz zróżnicowany. Co jeszcze wyróżnia tę wyspę? Plaże zajmują 40 km wybrzeża i są one zachwycające. Naxos to górzysta wyspa. Wyższe partie są idealnym miejscem na piesze lub rowerowe wycieczki. Najlepszą opinią na Cykladach, cieszy się Paros. Pod względem architektonicznym, znajdziemy tutaj współczesna architekturę, która miesza się z tradycyjną zabudową. Kamienne i marmurowe uliczki wypełnia błoga cisza i spokój, co jest rzadkie w nadmorskich kurortach. Wyspa słynie z wina, pięknych plaż oraz doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych. Wyspa Tinos, to górzysta wyspa, nazywana wyspą Matki Boskiej. Charakteryzują ją bowiem liczne miejsca kultu religijnego. Wyspa nie jest bardzo popularna wśród turystów, ale nie znaczy to, że jest nie warta odwiedzin. Wyspę charakteryzuje dbałość o szczegóły – dopracowane rzeźby, stylowe balustrady, zadbane kościółki. Bardzo ładną i przyjemną wyspą jest Milos, która przyciąga swoją oryginalną zabudową, zatoczkami, plażami, gorącymi źródłami, grotami skalnymi oraz faktem, że to właśnie tutaj znaleziono słynną Wenus z Milo (obecnie wystawiona w Luwrze).

Greckie przysmaki

Czarter jachtu na Mykonos, to okazja do poznania greckiej kuchni, która jest bardzo zdrowa i pyszna. Ucztę zacząć można od skosztowania Meze Platters. Co wchodzi w ich skład? Oliwki, ser feta, grzybki w sosie śmietanowym i czosnkiem, hummus, tzatziki, pasta z ikry (taramosalata), grillowana i marynowana papryka czerwona oraz pita. Będąc w Grecji, z pewnością chce się spróbować sałatkę grecką. W Grecji mówi się o niej sałatka wiejska i wśród Greków uchodzi za zwykłe, wręcz przeciętne danie. Co jeszcze je się w Grecji? Dania mięsne, głównie z baraniny, zawsze kruchej i delikatnej. Jest jeszcze kilka dań, które są znane w Polsce i kojarzą się z Grecją: musaka, dolmades (gołąbki po grecku), souvlaki, czyli pita z mięsem oraz kotleciki warzywne. Z racji upałów, jakie panują w Grecji w okresie wakacyjnym, świeże melony i arbuzy, to najlepszy sposób na orzeźwienie i zapełnianie żołądka. A na deser polecamy bakławę, czyli ciasto filo przekładane orzechami i miodem oraz loukoumi, czyli galaretki w pudrze o lekko różanym smaku.

Warunki żeglarskie na Cykladach

Cyklady, to jeden z najpiękniejszych archipelagów na świecie. Jest to raj dla miłośników żeglarstwa. Archipelag liczy ok 220 wysp, charakteryzuje się górzystym i pięknym krajobrazem. Najlepszym momentem na czarter jachtu na Mykonos, jest okres od kwietnia do października. Mimo, że pogoda na Cykladach dopisuje przez cały rok, warto wziąć pod uwagę występowanie wiatru meltemi. Na północnych Cykladach wieje z północnego wschodu, na środkowych wieje z północy, a na południu, z południowego zachodu. Najsilniej wieje na przełomie lipca i sierpnia, warto więc dobrze się zastanowić nad datą czarteru. Silny meltemi, może zmusić nas do pozostania w porcie. Nadejście meltemi zapowiada spadek wilgotności, bardzo dobra widoczność oraz wysokie ciśnienie atmosferyczne w rejonie Bałkanów.

Kontynuując wizytę na tej stronie, akceptujesz użycie plików cookie. Polityka cookies | Zamknij.